Bir çok hayvan sever hayatına bir dost sokmak ister. Son zamanlarda yaşadığımız kötü izlenimlerden dolayı böyle bir yazı yazma gereği duydum aslında. Yaz mevsimi gelip geçtikten hemen sonra yazlık mekanlarda sokakta kedi ve köpeklerin başıboş dolandığını görüyoruz artık. Eve aldığımız dostların sorumluluklarını alabilmemiz için çok uzun ve sağlıklı bir düşünme sürecinden geçmeliyiz bu durum hem onlar hem de bizim için olması gereken bir durumdur.
Hayatımıza yeni bir evlat, dost sokmadan önce hayat planımızı onların yaşam sürelerini de göze alarak yapmamız lazım bunun içinde sahiplendiğimiz dostlarımızın bazı özel durumlarını planlayarak ve bunları kabullenerek yapmalıyız…
Bu yazımda sizlere kedilerle ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğim. Bu bahsettiklerim evimizin üyesi olan Totoro’dan gözlemlediğim ve deneyimlediğim tecrübelerden yararlanarak paylaşacağım.
1– Kedilerin yaşam süreleri yaklaşık 8-12 yıldır. Bu yaşam süresini sahiplendiğiniz yıldan itibaren yaşam şartlarının iyiliği ve genetik hastalıklardan uzak bir şekilde yaşarlar ise 20 yıla kadar çıktığı nadiren de olsa bilinmektedir. Bu yaşam sürelerini göz önünde bulundurarak hayatınıza soktuğunuz dostunuzun her ne şekilde olursa olsun sizinle birlikte bu ömrü yaşaması gerektiğini kesinlikle unutmamanız gerekmektedir!
2– Dostlarımızın ömürlerinin uzun olabilmesi için olmazsa olmaz veteriner kontrolü ve sağlıklı bir yaşam geçirebilmeleri için de kaliteli mama kullanmanız önemlidir. Şuan piyasada satılmakta olan onlarca çeşit kedi markası vardır fakat özellikle dostlarımızın gereksinimleri göz önünde bulundurularak üretilen onların vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat gibi gereksinimleri uzun bir araştırmadan dolayı ölçülü bir şekilde üretilmiş olmaları ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olacaktır. Olabildiğince dostlarınıza kaliteli mamalar kullanmanız ve evde yaşasalar dahi veteriner kontrollerini, aşı takvimini düzenli bir şekilde takip etmelisiniz. Evde beslendiği için dış parazit, iç parazit, karma aşısı, lösemi aşısı ve kuduz aşılarının gereksiz olduğunu düşünenler olabilir fakat bunlar ilk önce dostlarımızın ve sonra da bizlerin sağlığı için olmazsa olmazdır.
3– Dostunuzun ömrünün uzun olması için diğer bir etken de kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma işlemi ilk olarak kedilerin kontrolsüz bir şekilde üremelerini kontrol altına almak için ve kısırlaştırılmamış kedilerin hormon üretmelerinden dolayı oluşabilecek ( testis kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri) gibi hastalıkların önüne geçmemiz için yaptırmamız gereken bir ameliyattır. Bu ameliyat dişi kedilerde ve erkek kedilerde farklı ameliyatlarla yapılır. Erkeklerde 1 gün dişilerde ise 1-3 gün arasında iyileşme gerçekleşir. Tam iyileşme yaklaşık 10 gün sürmektedir.
4– Kediniz için vazgeçilmez olan ve hayvan bakımında işinizi kolaylaştıracak en önemli noktaya değinmeden edemeyeceğim. Kedi kumu! Kediler tuvaletlerini yapmak için köpekler gibi dışarıya çıkma ihtiyacı duymazlar ev ortamında yaşamaya en kolay adapte olan hayvanlar oldukları için tuvaletlerini kuma yaparak üzerini kapatırlar. Bana göre dünyanın en temiz hayvanı kedilerdir! Günlük tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri için bütçeniz doğrultusunda kapalı yada açık kedi tuvaletine ve en uygun kedi kumuna ihtiyacınız var. Kedi kumu seçerken topaklaşması, kokuyu hapsetmesi, toz yapmaması gerekmektedir bu özellikleri ön planda tutarak bütçenize uygun kedi kumuna ulaşmanız çokta zor olmayacaktır. Kumun doğal olmasına da özen göstermeniz gerekmektedir. Piyasa da farklı tür kedi kumları mevcut bunlar arasında topaklanan kedi kumu en çok tercih edilenler arasında, fiyat olarak pahalı olduğundan karbon kedi kumları 2. sırada ve kristal kedi kumları ise daha az tercih edilen kumlar arasına girmekte.
5– Bu kural aslında en önemlisi, genelde sahiplenilen dostların bir süre sonra bazen zorunlu haller dışında ” bahane ” olarak sunulan, alerji öne sürülerek sokağa bırakılmasına sebep olan bir konu aslında. Eve bir dost edinmeden önce ilk olarak onlar ile geçireceğimiz zaman içerisinde onları asla zorunlu sağlık problemi olmadıkça evden ayırmayacağınızı şartlamanız gereklidir. Evlendiğinizde, ev taşıdığınızda yada çocuğunuz olduğunda onu asla bırakmamanız gerektiğini bilerek eve almalısınız. Onlarında duyguları olduğunu kedilerin sahiplerinden çok mekanları sahiplendiğini ve mekan değişikliğinde strese girerek hastalandıklarını ve ne yazık ki ölebileceklerini bilmeniz gerekmektedir. Bu durumu göz önüne alarak bir dost sahiplenmelisiniz!!!
6– Dostunuzun biz insanlar gibi ölü kıllarını döktüklerini bilmelisiniz. Kediler özellikle mevsim geçişlerinde ve stresli oldukları dönemlerde fazla tüy dökmektedirler. Bu durum bazen can sıkıcı olsa da dökmemelerini sağlamanız için yapılabilecekler çok azdır. Onların tüylü birer dost olduğunu kabullenerek bu dönemlerde bakımlarına özen göstermelisiniz. Bu durumu azaltabilmek için kullanacağınız kaliteli mama, ek destek maltlar ve düzenli tarama yapabilirsiniz. Yapacağınız bu işlemler sadece tüy dökümünü azaltır asla tamamen kesmez.
7– Kediler doğaları gereği avcı hayvanlardır avlandıkları en büyük silah ise tırnakları ve dişleridir. Ev ortamında avlanmaya ihtiyaç duymasalar bile tırnaklarını içgüdüsel olarak törpülemeye ihtiyaç duyarlar. Bunun için ise ulaşabildikleri eşyaları kullanarak bu işlemi yapmış olurlar. Bu gibi durumlarda genellikle sandalyeleri ve koltukları hedef alırlar. Bebekken evlat edindiğiniz dostlarınıza eğitim vererek onlar için üretilmiş tırmalama tahtalarını kullanabilirsiniz aksi takdirde koltuklarınızı kullanmaya devam edecektir. Bunun için onları suçlamamanız gerekir çünkü onlar ufak birer avcıdır ve her avcının silaha ihtiyacı var!.
8– Dostlarınız için almanız gereken bazı güvenlik tedbirleri vardır inik dostlarınız avlanmaya ihtiyaç duymasalar bile içgüdüsel olarak avlanmak isterler bulundukları alanın yüksekliğinden bi haber olan dostlarımız yüksekten düşme gibi sorunlar yaşayabilirler. Bunun için özellikle yüksekte olanlar için camlarına sineklik yada kedi filesi kullanmak zorundalar. Kısırlaşmamış dostlarımızın evden kaçma ihtimalini de unutmamalıyız.
9– Onların da birer canlı olduğunu asla unutmayın. Uzun süre yalnız kalamazlar ve bizler gibi hastalanabilirler. Eğer ki evden uzun süre ayrı kalacaksanız onunla ilgilenecek birini bulmalısınız. Günlük olarak takip edilmeli suyu tazelenmeli ve kumu temizlenmelidir. Onların da bizler gibi hasta olabileceğini ve veteriner masrafının hastalandığında normalden biraz fazla çıkacağını göz önünde bulundurmalısınız. Onlar ailemizin birer parçası olduktan sonra yaşayabilecekleri en uzun süreyi onlara sunmak zorundayız.
Onlar bizlerin dostu ve evladı olduktan sonra eve ilk girdiğimizde gözlerimiz onu arıyor oluyor. Hayvan sevgisi içimize işledikten sonra onlardan vazgeçmek imkansız oluyor. Hayatımız boyunca birlikte olmak istesekte onların da yaşam sürelerinin kısıtlı olduğunu kabullenmek gerekiyor. Bu durumu da göz önünde tutarak onların yaşamlarını en kaliteli şekilde sürmelerini sağlamalıyız. İyi ki varlar ve hayatınızda olması için lütfen onlardan asla vazgeçmeyeceğinizden emin olduğunuzda onları hayatınıza dahil edin.. Dostlarımızın ömürleri uzun olması dileği ile…
Son Yorumlar