Bizlerle birlikte yaşayan dostlarımızın uzun ömürlü olabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, olabildiğince kaliteli mamalar, düzenli aşılama ve veteriner kontrolü, yaşadığı alanda güvenli bir ortam yaratabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunların arasında ileride sağlık problemleri yaşamamaları için ve kontrollü bir şekilde üremelerini sağlayabilmek adına kısırlaştırma ameliyatına karar veriyoruz onlar için. Kısırlaştırma her ne kadar onların üremelerini kısıtlasa da aslında ileride çıkacak sağlık problemlerinin de önüne geçtiğimiz bir tercih oluyor onlar için.
Bu yazımda Totoro ile yaşadığım deneyimleri sizlerle paylaşacağım. Erkek kedilerde ve dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatları farklılık göstermektedir. Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı testislerinin alınmasıyla tamamlansa da dişi kediler açık ameliyat olmak zorundalar. Dişi kedilerde ameliyat sonrasında dikiş olacağı için bazen bu süreç zorlu geçmektedir.
Kedilerde kısırlaştırma süreci ergenliğe girdikten sonra gerçekleşir bu süreç 6-24 ay arasında değişmektedir. Dostunuzun ne zaman kısırlaşacağını kızgınlığa girdiğinde veterineriniz ile karar verebilirsiniz.
Her kedinin karakterinin farklı olmasından dolayı kızgınlık belirtisi de farklı olacaktır. Erkek kediler genellikle bulundukları ortama koku bırakarak kızgınlığa girdiklerini belli ederler, bulundukları ortamda işaretleme yaparak dişi kedilerin gelmesini sağlarlar, bir başka belirti acı acı miyavlaması, normal zamandan daha hareketli olması yada dışarıya kaçmaya meyilli olmasından anlayabiliriz. Erkek kediler kızgınlık döneminde dışarıya kaçma konusunda ısrarlı olurlar bu dönemde onları evde tutabilmek için güvenlik önlemlerini arttırmakta yarar vardır.
Dişi kedilerde kızgınlığa girme yine erkek kedilerde olduğu gibi acı acı miyavlamaları, hareketli olmalarından anlaşılabilir fakat dişi kediler erkeklere oranla sürtünme istekleri daha da artmış olacaktır. Sürekli yerde yuvarlanmaya çalışırlar bu durum içimizi acıtsa da kızgınlıklarının geçmesini beklemekten başka çağremiz olmayacaktır.
Biz Totoro’nun kızgınlığa girdiğini odaya bıraktığı kokudan anlamıştık. Öncesinde veterinerimiz ile kısırlaştırma planlamasını yapmış olsak da kızgınlığa girmesini beklememiz gerekiyordu. Erkek kedilerin bıraktığı o sıvı eğer bir eşyanın üzerine bırakıldıysa eşyayı atmaktan başka bir çareniz kalmıyor ne yazık ki. Totoro bir poşetin üzerine bıraktığı için öyle bir şansızlık yaşamamıştık. Kokuyu bıraktıktan kısa bir süre sonra kısırlaştırma ameliyatına girmiştik. Bu ameliyat benim için çok zorlu geçti çünkü ilk kez bir ameliyata giriyordu ne gibi durumlarla karşılaşacağımızı bilmiyordum.
Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı testislerin alımıyla gerçekleşmektedir. Veterinerinizden aldığınız ameliyat tarihinde sabah ameliyata giren dostunuz akşam eve dönebilmektedir.
Dişilerde ise bu durum 1 ile 3 gün arasında değişim gösterebilir. Açık ameliyat olacağından oluşabilecek yan etkiler göz önünde bulundurularak veterinerinizin kararı doğrultusunda dostunuz bir süre klinikte misafir edilebilir.
Ameliyat anestezi altında olduğundan dolayı onu vücutlarından atması zor oluyor. Totoro ilk kez ameliyata girmiş ve ilk kez anestezi almış olduğundan dolayı onu o halde gördüğümde oldukça korkmuştum. Anestezinin verdiği etkiden dolayı tuvaletini yapmıştı. Yürümekte zorluk çekiyor ve sendeliyordu. Ameliyat sonrası eve getirdiğiniz dostunuzu olabildiğince kısıtlı alanda tutmanız gerekiyor. Ufak bir alanda kaldıklarında kısıtlı olduklarından kendilerine zarar verme ihtimali düşmüş oluyor böylelikle.
Yukarıda da belirttiğim gibi dişi kedilerde açık ameliyat yapıldığı için dikişlerin iyileşmesi 10 günü bulacaktır ve bu süreçte dostunuzun yaralı bölge ile temasının engellenmesi gerekmektedir. Bunun için yakalık kullanılması gerekebilir.
Kısırlaşma işlemi tamamlandı ve iyileşme de bittikten sonra en önemli husus dostlarımızda kilo kontrolü olmalıdır. Kısırlaştıkları için hormonlarının azalmasından dolayı hareketlerinde azalma ve metabolizmalarında yavaşlama gerçekleşecektir. Onlar için en doğru beslenme şeklini seçmeniz gerekmektedir. Kısırlaştırılmış kedi maması üreten bir çok firma var bunların arasından bütçenize en uygun ve dostunuzun sağlığını en olumlu yönde etkileyen mamayı seçmek size kalıyor.
Kısırlaştırmanın aslında evde beslediğiniz dostlarınız için ileriye dönük bir sağlık planlaması olduğunu sakın unutmayın. Bu planlama aslında onların ileride oluşabilecek hastalıkların önüne geçmenizi sağlamaktadır. Eğer ki evde beslediğiniz dostunuz kısır değil ve kızgınlık dönemlerini bir şekilde atlatabiliyor ise bu üretilen hormonların işlevini yerine getirememesi ve fazlalaşmasından dolayı kansere neden olma riski kaçınılmaz olmaktadır. Dişi kedilerde meme kanseri, erkek kedilerde testis kanseri riskinin önüne geçmiş oluyoruz.
Hepimiz isteriz ki dostlarımız yaşayabildiği en uzun yaşamı bizlerle birlikte sağlıklı bir şekilde paylaşsınlar. Elimizden geldiğince onlara en iyi şartları sunmaya çalışıyoruz gerisi genetik faktörlere kalmış oluyor. Tüyleri kadar sağlıklı ve çok ömürleri olsun dostlarımızın… Vosçakalın..
Son Yorumlar