Çok sık olmasa da bir çoğumuzun karşısına yeni doğmuş kedi yavrusu çıkmıştır. Biz genellikle kedilerin belli bir günü atlatmış ve ayaklanmış şekilde görürüz ve bilmemiz gereken aksi bir durum yok ise anne kedinin yavrularını kolay kolay yalnız bırakmayacağıdır. Hayvan severler sokakta dolaşırken kedi ve köpeklere dikkat ettiklerinden annesiz yavru kedi gördüklerinde annesinin onları terk ettiğini düşünmeden önce gözlem yapması gerekmektedir. Belli bir gözlemden sonra yavru kedileri güvenli bir ortama götürerek bakımını üstlenmek en doğru karar olacaktır.

    Bu yazımı, yakın zamanda başımıza gelen üzücü bir olaydan dolayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Önceliğiniz yavru kedilerin annesini bulmak olması, bebekleri güvenebileceğiniz süt anneye emanet etmek veya son çare olarak bakımlarını kendinizin üstlenmesi üzerine yazıyorum.

Yeni Doğan Yavru Kedi Bakımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

     Yavru kedilerin ısılarının sabit kalması gerekmektedir, ısılarının değişken olması onların yaşamını tehlikeye sokar. Yeni doğmuş yavru kedilerin vücut ısılarının 37-39 derece olması gerekiyor bu nedenle yavruların bakımını eğer kendiniz üstlenmek zorunda kaldıysanız en önem vermeniz gereken nokta burdur.

– Kedilerin ısılarının sabit kalmasını sağlamak için bir kutu veya ufak bir sepet yeterli olacaktır.
-Sahip olduğunuz kutu yada sepet içerisine anne hissiyatı vermek için tüylü peluş bir örtü, battaniye kullanmanız bebekler için anne hissiyatı uyandırır.
– Sıcaklıklarını sağlayabilmek için kutunun içerisine sıcak su torbası gerekmektedir.
-Annesinden erken ayrılan bebekler için üretilmiş olan süt tozu ve bebekler için kullanılan biberonlar
-Bolca pamuk ve kağıt mendil.

 

Yeni Doğan Yavru Kedinin Su İhtiyacı

    Yeni doğan yavru kediler de aynı bebekler gibi suya olan ihtiyacını anne sütünden karşılarlar. Yeni doğan kediler için üretilmiş olan mamalarda anne sütünden alamadıkları vitamin, mineral ve su ihtiyacını karşılar. Bu nedenle kesinlikle bebeklerin susuz kaldığını düşünerek su vermeyiniz.

Yeni Doğan Yavru Kedilerin Tuvaleti

    Yeni doğmuş kedilerin belli bir döneme kadar tuvaletlerini kendi yapma yetileri gelişmemiştir. Anneleri yanında ise bebek kedilere annesi tuvalet konusunda yardımcı olur eğer anneleri yoksa bu iş bizlere düşmektedir. Ilık bir pamuk yardımıyla kedilerin anüs ve genital alanlarına ufak masajlar yaparak tuvaletlerini yaptırabilirsiniz.

    Sağlıklı bir yeni doğan kedinin dışkısının sıvı beslenmesinden dolayı cıvık olması normaldir. Süt tozu ile beslenen kedilerde süt tozunun miktarının fazla gelmesinden dolayı kabızlık oluşabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında verilen mamanın 4/1 i oranında sıvı artırımı yapılarak gözlemlenmeli ve genellikle kabızlığın geçtiği görülmektedir. Bebekleri emzirdikten sonra sırtlarına ve karın bölgelerine yavaş ve nazik hareketlerle masaj yapılması gaz oluşumunu azaltmakta ve bebeklerin rahatlamasına neden olmaktadır.

Yavru Kedinin Tüy Bakımı

Eğer yeni doğan kedi evde beslediğiniz bir kedinin yavruları ise dış parazit olma olasılığı oldukça düşüktür fakat dışarıdan bulduğumuz annesiz yavrular için bunu söylemek pekte mümkün değil. Annelerinde olan dış parazitler, bulunduğu ortamın temiz olmaması ve buna benzer etkenlerden dolayı bebeklerde dış parazitin olması kaçınılmazdır. Yeni doğan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin düşük olmasından dolayı belli bir aya kadar dış ve iç parazit uygulaması yapılamaz.

Bebek kedilerin tüylerinin seyrek olması, derilerinin hassas olmasından dolayı tarama yapmak ve dış parazitlerden arındırmak imkansız olacaktır. Bu konuda olabilidiğince dikkatli davranmaya özen gösterin.

Yeni Doğan Bebeklerde Beslenme

    Yavru kedilere kesinlikle direkt olarak süt vermeyiniz. Yavru kedilerin sindirim sistemleri güçlü olmadığı için süt parazit yapmaktadır. Beslenmeleri için üretilmiş olan süt tozları bulunmaktadır. Kaynatılmış suyu ılıttıktan sonra pakette yazan talimatları uygulayarak iyi bir şekilde çalkaladığınız sütü bebeklere veriniz.

    Yavru kediler bebekler gibi sütlerini yatarak içemezler onları beslerken doğru pozisyonda olduklarından emin olun. Annelerini emdikleri pozisyonda hafif başları yukarı doğru ve vücutları yüz üstü olacak vaziyette beslemeye özen gösterin.

    Bebeklerin ağızlarının ufak olmasından dolayı onlar için üretilmiş olan minik biberonlar ile besleme yapın.

    Bebekleri beslerken uygulamanız gereken en önemli kurallardan biri ise besleme aralığıdır. Genellikle 2-3 saat arasında acıkırlar ve beslenmeleri gerekmektedir. Bebek oldukları için uyumayı seviceklerdir fakat bu saat aralığında kesinlikle beslenmeleri gerekmektedir.

    Bebekler beslenirken ne kadar emmeleri gerektiklerini kendileri bilirler. Yeteri kadar emdiklerinden eminseniz onları daha fazlası için zorlamanıza gerek yoktur.

    Yakın zamanda bir dostum sokakta beslediği anne kedi ve 3 tane yavrusu vardı. Çok üzgünüz ki anneye araba çarptı ve kaybettik. Şimdi 3 yavruya da kendisi bakıyor. Daha öncesinde kedilere elini bile süremeyen kişi şimdi 3 bebeğe annelik yapıyor. Her an böyle bir olay ile karşılaşma ihtimalimize karşı hem arkadaşımın deneyimlerini, hem de kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım hiç bir bebek annesiz kalmaz